De mensen die in derde wereldlanden leven, hebben het aanzienlijk moeilijker dan dat wij hebben. Veel van de mensen leven onder de armoedegrens, maar het echte probleem is dat er geen zicht is op verbetering op de korte of lange termijn. De problemen in deze landen zijn structureel en dat maakt het moeilijk om gewoon ergens een begin te maken. Dankzij deze problemen is er bijvoorbeeld veel instabiliteit en instabiele landen helpen, dat is een flinke klus.

Waarom willen we deze landen eigenlijk helpen? Hebben wij schuld aan de problemen of is er meer aan de hand hier?

De schuld van het Westen

Het Westen heeft in bepaalde mate een schuld aan de armoede in de derde wereld. Er zijn wetenschappers die stellen dat het niet de schuld is van deze generatie, en dat klopt, maar het betekent niet dat we er onze neus voor op moeten halen. Op het moment dat de industrialisatie in het Westen begon, hebben we de landen in Zuid-Amerika en Afrika beroofd van de ruwe grondstoffen die zij hadden. Het meest bekende voorbeeld is het zilver dat door de Spanjaarden uit Zuid-Amerika geroofd werd in ruil voor spiegels en wapens. Ook goud werd er veel gewonnen tegen bijzonder lage prijzen. Nadat de grondstoffen weg waren, hadden deze landen geen andere optie dan nieuwe grondstoffen te maken.

Ook hier hebben de rijkere landen enorme schuld aan gehad. De kolonies werden gebruikt om goederen te produceren voor het moederland. Suiker, koffie en tabak zijn de meest bekende voorbeelden. Om het eens dichter bij huis te houden: Max Havelaar en Nederlands-Indië zijn de meest bekende voorbeelden. Op het moment dat de macht van het moederland verworpen werd, bleek het land zelf niets meer te hebben.

disaster_5

Is dat ons probleem?

Er zijn genoeg mensen die standaard beweren dat het niet ons probleem is. De landen liggen ver weg en op wat beelden na die op televisie langskomen, komen we er nauwelijks mee in aanraking. Dat wil niet zeggen dat we hier gewoon voor weg kunnen lopen. De Westerse wereld heeft een bepaalde standaard waarbij we willen dat de mensen het zo goed mogelijk hebben. We willen rechten en plichten hoog in het vaandel dragen, en om dat te kunnen doen, moeten we onze handelingen aanpassen op ons motto. We kunnen niet zeggen dat we rechtvaardigheid willen hebben en ondertussen de goedkoopste producten kopen in de winkel, als we weten dat daar levens mee betaald zijn.

Wat kan ik zelf doen?

Grote organisaties en landen hebben hulp aangeboden, maar je kunt zelf ook iets doen. Er worden regelmatig inzamelingen gehouden waarbij je producten naar de armere landen kunt sturen. Ook is het mogelijk om gewoon eens te kijken in de supermarkt naar de Fair Trade producten. Deze producten zijn gemaakt van grondstoffen waar de boeren in de derde wereldlanden eerlijke prijzen gekregen hebben, en waardoor je direct de economie in deze landen stimuleert. Op die manier kunnen de mensen in die landen ook wat aan ontwikkeling doen en de levensstandaard verbeteren.