disaster_4

 

We hebben als Westerse Wereld een schuld aan de derde wereldlanden. Die stelling is al meer dan 100 jaar actueel en steeds meer mensen vinden dat er ook daadwerkelijk iets moet gebeuren. De eerste initiatieven werden al honderd jaar geleden opgezet, waarbij de rijkere mensen vooral geld wilden sturen naar deze landen. Het lijkt immers logisch dat geld de mogelijkheden kan scheppen die nodig zijn om de welvaart op een hoger niveau te krijgen?

Op dit moment zijn we er achter gekomen dat het geld sturen helemaal niet werkt en ook nooit gewerkt heeft. Waarom kunnen we beter geen geld sturen en geen leningen openen voor deze landen, als we ze zo graag zouden willen helpen?

Wat gebeurt er met het geld?

Wanneer een boer niet genoeg rendement uit zijn akker kan halen, dan is er iets mis. Dit kunnen honderden verschillende redenen zijn, maar het punt is dat de manier waarop het werk gebeurt, niet goed is. Op het moment dat deze boer een cheque krijgt, met een leuk bedrag er in, dan zal hij dit geld gebruiken op de manier die hij kent. Hij stopt nu meer geld in zijn akker, en ziet de opbrengst een klein beetje groeien. Net genoeg om van rond te komen en dat is niet wat het idee was. We wilden de derde wereld helpen om goed nationaal product op te zetten. Een stijging van 5% is waardeloos wanneer er miljoenen euro’s in gestopt worden.

De nieuwe manier van helpen die hieruit ontstond, had eigenlijk weinig met geld te maken. In plaats van het sturen van enveloppen met geld, werd er een samenwerkingsprogramma opgezet (let er op dat er opzettelijk niet over hulp gesproken werd). Mensen met kennis van de Westerse manieren gingen naar de gebieden toe om de boeren te laten zien waar zij op moesten letten, en hoe zij meer rendement uit de akkers konden halen. Vaak bleek dat de grond helemaal niet geschikt was voor graan, maar dat tabak er bijvoorbeeld heel goed groeide.

Deze mensen namen de kennis en de machines mee naar de derde wereld. Corruptie werd op deze manier uitgeschakeld en op het moment dat de boer de kennis ging delen met heel het dorp, bleek dat de welvaart ineens sterk toe kon nemen. Dit alles zonder geld, maar met veel kennis, informatie en machines.

De rol van geld in derde wereldlanden

Op het moment dat er veel geld gestuurd wordt naar de armere landen, gaat het één en ander verkeerd. Allereerst kom het geld vaak bij de overheid terecht, waar het helemaal niet moet zijn. Het moet naar de onderkant van de samenleving, niet naar de toplaag. Een groter probleem is dat veel van het geld geen schenking geweest is, maar de vorm heeft gekregen van een lening. Het gevolg is dat de landen met een grote schuld zitten die terugbetaald moet worden en dat is precies wat de landen helemaal niet nodig hebben, en niet kunnen gebruiken.